Byvandring med bilder: Vadsø før og under krigen

I 2021 var det 75 år siden andre verdenskrig endelig var over her i landet. Særlig rundt frigjøringsdagen 8. mai minnes vi krigens redsler og alle de som falt i kampen for et fritt Norge og et humant menneskesyn. De fem årene med krig satte sitt preg på hele Norge, og noen steder ble totalt forandret som en følge av krigens herjinger. I Finnmark var det særlig store ødeleggelser, både av de alliertes bombing og av tyske troppers nedbrenning på sin tilbaketrekning herfra.

Vadsø sentrum ser helt annerledes ut nå enn det gjorde før krigen. Det skyldes i hovedsak ødeleggelsene etter det som blir kalt «Storbombinga» 23. august 1944. Da ble så og si hele sentrum rasert. De tyske soldatene brant også ned eller sprengte ikoniske bygg som Fylkesmannsgården (også kalt Amtmannsgården), kirka og folkeskolen før de forlot Vadsø i slutten av oktober 1944. Etter krigen ble sentrum av Vadsø bygget opp igjen på en ny måte.

På museet har vi laget et kart med punkter med lenker til gamle foto av Vadsø sentrum. Med kartet kan du gå en tur i sentrum og studere bilder av hvordan akkurat den gata du står i, så ut før krigen. Det er også noen bilder av ødeleggelsene etter Storbombinga. Finn bildet som hører til punktet der du står og sammenlign utsikten i den retningen som er oppgitt.

Kartet kan lastes ned og skrives ut i to ulike versjoner, i tillegg kan kartet her på siden brukes.

Ett kart har såkalte «Quick Response»-koder, eller QR-koder. QR-kodene lar seg scanne med et mobil- eller nettbrettkamera. For noen krever det en app som fungerer som scanner. Du kan laste ned en slik app gratis fra iStore eller Google Play. En scan av koden tar deg til et bilde. Vi anbefaler at du bruker et av kartene med internettlinker om du har internett tilgjengelig, for da vil du kunne zoome inn på bildene og se detaljene klarere.

Bruk QR-kodene eller linkene til å se på bildene på mobil og nettbrett.

Den andre versjonen av kartet har med kopi av bildene fra før krigen, slik at man også kan bruke kartet uten internettilkobling.

Kartet og bildene kan også skrives ut på papir.

Sammenlign gjerne disse kartene med dette kartet over Vadsø fra 1905.

Du kan også bruke kartet her på nettsiden og linkene under bildet til hvert nummerert punkt!

  1. Amtmannsgården og kirka sett mot nordøst: Amtmannsgården ble også kalt for Fylkesmannsgården. Bygningene på bildet brant ned den natten tyskerne dro fra Vadsø, 28. oktober 1944. Tyskerne satte fyr på alt de hadde bygget opp i sin militærleir i tillegg til noen flere bygninger før de dro. Dette gjorde de for å ikke etterlate noe igjen til de russiske soldatene som var på vei for å frigjøre Øst-Finnmark. Det er ikke sikkert at  tyskerne brente ned fylkesmannsgården og kirka med vilje.  Mens tyskerne trakk seg videre ut av Finnmark og Nord-Troms brant de ned nesten alle hus  de kom over og tvang folk til å evakuere sørover. Dette er kjent som nedbrenninga og tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms.
  2. Røyklagt Tollbugate etter storbominga, sett mot sør: Bildet er tatt i Vadsø under 2. verdenskrig etter  ‘Storbombinga’, 23. august 1944. Storbombinga var et stort bombeangrep mot slutten av krigen. Det var sovjetiske (russiske) fly som bombet for å  ødelegge for tyskerne som hadde okkupert Norge. Det var mange tyske  og østeriske soldater i Vadsø under krigen  og derfor ble Vadsø, bombet mange ganger. Hvilket monument står i dag i den bakken som du ser på dette bildet? 
  3. Tollbugata etter storbombinga 23. august 1944, sett mot sør: Slik så Vadsø sentrum ut noen dager etter storbombinga. Det ryker fortsatt fra ruinene. Storbominga tok livet av 14 sivile og 11 tyske soldater. Ser du noe på det gamle bildet som er det samme i dag som det var i 1944?
  4. Havnegata mot vest : Dette bildet er tatt før krigen og viser en vanlig dag i Havnegata. Hvem eller hva ser du ute i gata her?
  5. Krysset mellom Tollbugata og havnegata, mot nord: Hvem eller hva er på tur opp bakken på bildet?
  6. Theatergaten, sett mot nordøst: Fotografi fra Vadsø med Vadsø Sparebank som ble etablert i 1853.   Banken hadde banklokale og bolig for kassereren.  Hva gjør barna på bildet?
  7. Ut mot havna fra Tollbugata, mot vest: Noen gutter og en  mann sitter på trappa til firma Laur. Brodtkorb i Vadsø sentrum. Vi ser pakkhus, kaier, båter og hurtigruta ‘Lofoten’. Hvor mange båter er det på bildet?
  8. Torget i Vadsø, mot sør: Torget på 1930-tallet, med folk, lastebil og kioskpaviljong. Hva er den største forskjellen mellom husene på bildet, og husene som ligger rundt Vadsø torg i dag?
  9. Motebutikk i Tollbugata, mot øst: En enslig mann i samekofte går forbi ‘Vadsø Modeforretning’. Butikken ble drevet av søstrene Sundelin fram til krigen.  Er det noen flere folk på bildet? Hva gjør de?
  10. Smug fra Tollbugata mot Kirkegata, mot øst: Dette smuget ble kalt «Småttet» og var mye brukt  som en vei mellom Tollbugata og den gamle kirkegata. Etter krigen ble dette smuget borte.
  11. Tollbugata sett mot nord: Foto tatt på en fin sommerdag. Til venstre lå Esbensens pakkhus, til høyre Tollbua og Esbensengården. Hvilken bygning lå helt øverst i Tollbugata før krigen?
  12. Gamle kirkegata sett mot nord: Denne gata heter ikke lenger kirkegata, hva heter den nå? Hvorfor har gata byttet navn tror du?
  13. Krysset mellom gamle Kirkegata og Hvistendahlsgate mot nord: Legg merke til forskjellene i bygningene og i klesdrakt fra i dag. Fra samme sted i dag ser vi ikke lenger helt til toppen av bakken. Hvilket bygg ligger nå midt i denne bakken?
  14. Hvistendahlsgate sett mot øst: Her midt i sentrum var det før krigen mange store fine hager. Musikkpaviljongen som ligger midt på bildet ble senere flyttet til hjørnet av Hvistendahlsgata. Prøv å se om du finner den også på bilde nr. 13.
  15. Vadsø sentrum etter storbombinga, sett mot sør: Vadsø sentrum i ruiner etter storbombingen under andre verdenskrig. Bildet er tatt etter krigen og noen brakker er satt opp.  Alle hus dere ser på de andre bildene til punkt 4-16 har blitt ødelagt.
  16. Hvistendahlsgate, sett mot vest: Under storbombinga i august 1944 ble bakeriet til Godtfred Johansen, som er et av husene på bildet, truffet av bomber og 11 av dem som hadde søkt tilflukt for bombene i kjelleren under bakeriet omkom.
  17. Folkeskolen og kirkegården, sett mot nordøst: Foto fra 1917 eller 1918. Bak folkeskolen ser man den gamle gymnastikksalen. Begge ble hardt skadet under flyangrepene i august 1944. Tyske soldater sprengte i stykker resten av skolen før de dro i oktober 1944.
  18. Bombekrater i skolegården, 23. august 1944, mot vest: En stor bombe , trolig på et tonn, slo ned i skolegården. En mann utforsker bombekrateret. Man kan se en del av den gamle skolebygningen på bildet, hvor i bildet ses den? Bruk bilde nr. 17 for å kjenne igjen bygget.
  19. Vadsø sentrum sett fra vestsiden av øya, mot nordøst: Svein Foyns hvalfangsstasjon i forkant. Hvis det ikke står årstall på dette bildet, hvordan kan vi vite helt sikkert at dette bildet må være tatt en gang før år 1945?
  20. Vadsø sentrum sett fra østsiden av øya, mot nordvest: Slik så Vadsø ut før krigen. Prøv å finne en igjen den gamle Fylkesmannsgården, kirka og folkeskolen.

Linkene går til bilder som eies av Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Finnmark fylkesbibliotek og Nasjonalbiblioteket.

Vadsø var ikke et av de stedene som ble systematisk brent på tyskernes tilbaketrekning, og selv om ødeleggelsene her var store, både av bombing og av branner, var det mange gamle bygg som stod igjen også etter krigen. For eksempel er Tuomainengården, Esbensengården og Bietilægården tre gårder bygget før krigen som nå har blitt museum. Kjenner dere til flere bygg fra før krigen?

Vil du lese mer om krigen i Vadsø?

Nå kan du lese bøkene Krigsår i Vadsø og Den lille byen og krigen på nettet! Begge handler om hvordan andre verdenskrig var i Vadsø. De kan også lånes på biblioteket.

Grete Haagenrud har skrevet fem fine bøker med utgangspunkt i hennes egne opplevelser som liten jente i Vadsø under krigen. Sofie og Kathrine-bøkene kan du også lese på nett hos nasjonalbiblioteket, kjøpe på museet eller låne på biblioteket.

Se bilder fra gjenreisningstiden i Vadsø

På Vadsø museum – Ruija kvenmuseum sine sider finner du også bilder av gjennoppbygginga av Vadsø etter krigen i albumet Gjenreisningsbilder fra Karl Hansen/Henry Hansen samlingen.

Andre tips:

  • Digitalt museum kan du søke etter foto og gjenstander fra museer og fotoarkiver i Norge.
  • Arkivverket tilgjengeliggjør i disse dager tusenvis av dokumenter og fotografier fra 2. verdenskrig i Digitalarkivet. Disse er hentet fra arkiver som nylig har blitt mottatt av Arkivverket, nylig har blitt ordnet eller der taushetsplikten nylig er falt bort. Les mer her.

_____________________________________________________________________________________

Tilbakemeldingsskjema nettressurser Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

Bruk dette skjemaet for å gi tilbakemelding på denne siden til formidler Lisbeth R. Dragnes på Vadsø museum-Ruija kvenmuseum, eller ta kontakt på epost lisbeth.dragnes@varangermuseum.no eller telefon 407 04 502.

Jeg besøkte denne siden som
I hvor stor grad fungerte siden fungerte til ditt ønskede bruk?
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.