Spennende arbeid med eldre bygninger i Varanger

Spennende arbeid med eldre bygninger i Varanger

Varanger museum har gjennomført prosjekt om dendrokronologiske dateringsprøver på eldre bygg i Varanger.

Prøvene gir oss verdifulle svar på byggenes historie om hvor tømmeret kommer ifra og når. Prosjektet ble støttet av Troms og Finnmark fylkeskommune.
Det ble gjennomført i alt 125 prøver på til sammen 14 bygg i Vadsø, Vardø og Sør-Varanger. Flere av disse byggene er fredet etter kulturminneloven og det ble søkt dispensasjon til både fylkeskommune og Sametinget til disse. Prøvene ble tatt i i Vadsø og fra Bugøynes i 2022, mens Vardø og resterende bygg fra Sør-Varanger ble gjennomført i 2023.
Prosjektet ble etablert med en prosjektgruppe fra museet med Maria Skrydstrup Bertheussen, formidler fra Vardø museum, Tore Larsen, museumshåndverker fra Grenselandmuseet, og Tove Kristiansen, prosjektleder/konservator fra Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. Dendroøkolog Andreas Kirschhefer fra Tromsø gjennomførte borprøvene i samarbeid med museet og lokale håndverkere. Vi venter nå bare på de siste prøveresultatene.
Et overordnet mål for museet var å samarbeide med lokale museer og håndverkere i i Varanger. Prosjektet er også viktig for å dokumentere og samle bygningsinformasjon fra Varanger. Det ble også gjennomført boreprøver på samiske bygg, som forvaltes av Sametinget, som Smuk-gården i Ropelv og naustet (tidligere skole) på Høybukta.
Andre bygg det er tatt prøver er Tuomainengården og Esbensengården i Vadsø, privat sjå i Krampenes, Kystvernbrakka, «Konsulatet», «Nikolinehuset» og «Hansenhuset» i Vardø, og Strand internat og Bjørklund gård i Pasvik i Sør-Varanger.
Museet planlegger å arrangere et fagseminar om bygningsvern der prosjektet presenteres. Her vil vi invitere håndverkere og private eiere. Dette vil annonseres på museets hjemmeside og sosiale medier på et senere tidspunkt.

I juni 2023 var turen kommet til Vardø hvor det ble tatt prøver fra fire utvalgte bygninger.

Fire personer, tre menn og en kvinne, står foran et falleferdig hus, kledt i ytterklær og beskyttelseshjelmer. De smiler.
En ivrig gjeng på prøvetaking av Hansenhuset i Østervågen. Fra venstre dendroøkolog Andreas Kirschhefer, formidler ved Vardø museum Maria Bertheussen Skrydstrup, håndverker ved Grenselandmuseet Tore Morten Larsen, og fagarbeider ved Várjjat Sámi Musea – Varanger Samiske Museum Roger G. Persson. Foto: Odd Erik Sandbakken/Vardø museum

 

Hansenhuset, Skolegata 26

Eldre hus i et bymiljø, og med grønt gress rundt. Huset er på to etasjer og i en dårlig forfatning, med ingen maling igjen på veggene, knuste vinduer med pappplater foran og skjevt tak med et stort hull i.
Hansenhuset, Østevågen, Vardø. Foto: Odd Erik Sandbakken/Vardø museum

Etter branntakstene er huset nevnt i 1846 og er trolig det eldste huset som enda står i Østervågen. Huset var oppført av en ved navnet Biedi, og var opprinnelig på en etasje med tre rom. Senere ble huset bygget ut med en til etasje og loft. Til hovedhuset har det også stått en sjå på to etasjer, og de siste eierne bygget også på et bislag. Sjåen og bislaget er nå fjernet. Huset var bebodd fram til midten av 1980-tallet.

Hvis du vil vite mer om hva en branntakst er og hvilken informasjon man kan hente fra denne kilden, sjekk ut Arkivverket sine sider om branntakster. 

Mann i bekyttelseshjelm holder et hånholdt elektrisk borr inn mot en grå tømmervegg.
Håndverker Tore Morten Larsen borer ut prøver fra tømmeret i «Hansenhuset» i Østevågen i Vardø. Foto: Odd Erik Sandbakken/Vardø museum.

 

Mann i arbeidsklær og hjelm sitter på en murtrapp utendør og dytter ut en treprøve fra et metallborr.
Håndverker Tore Morten Larsen borer ut prøver fra tømmeret i «Hansenhuset» i Østevågen i Vardø. Foto: Odd Erik Sandbakken/Vardø museum.

Bilde: Dronebilde Hansengården

Bilde: Odd Erik som dronefilmer.

Kystvernbrakka, Vardøhus festningfra 1806
Bilde: Kystverkbrakka i dag.

Kvinne i blå jakke sitter ved et bord og peker på en utskrift av et svarthvitt-fotografi som viser en gate med bygninger og folk.
Formidler Maria Bertheussen Skrydstrup viser plassering av Kystvernsbrakka på foto av Festningsgata på fotografi fra midten av 1800-tallet.

 

 

Nikolinehuset, Festningsgata 14

Svart hvitt bilde som viser trehus i en gate som leder mot Vardøhus festning. Folk ute foran et av husene.
Inngangen til Vardøhus Festning, sett fra Festningsgata, på slutten av 1800-tallet. Foto: Marcus Wøldike Noodt/Vardø museum.

 

Fargefoto som viser gate med trehus, som går opp mot porten på Vardøhus festning. Folk i gata og utenfor et av husene.
Festningsgata i Vardø, juni 2023. Museumsansatte og dendroøkolog foran Nikolinehuset til høyre i bildet. Konsulatet i gult til venstre, og porten inn til Vardøhus festning rett frem.

Bilde: Nikolinehuset – fra annen vinkel

 

Konsulatet, Festningsgata 15

«Konsulatet» i Vardø. Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

 

Spennende loft i jugendbygningen «Konsulatet» i Vardø. Foto: Tove Kristiansen/ Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

Bilde: Nede i kjelleren i Konsulatet.

 

1.     Nikolinehuset Festningsgt. 14 1847 (grunnbrev) Har fullmakt. G./B.nr: 20/104.
2.     Kystvernbrakka Del av festningen 1806. Har fullmakt
3.     Konsulatet Festningsgt. 15 1852 (grunnbrev) Har fullmakt. G./b.nr: 20/152.
4.     Hansenhuset Skolegt. 26, Østervågen 1864 (grunnbrev) Har fullmakt. G./B.nr: 19/93.

 

November 2023 stod bygg i Sør-Varanger for tur:

Naust på Høybukta. Foto. Tove Kristiansen/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

Smukgården i Ropelv

Dronefoto av Smukgården. Foto: Frode Iversen.
Det tas boreprøver som merkes hvor på tømmeret det tas ifra. Foto: Roger Persson /Tana og Varanger museumssida
Foto. Tove Kristiansen/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.
Foto. Tove Kristiansen/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.
Stor interesse for dendroprøver. Her ved melbua på Smukgården, Lille Ropelv Sør-Varanger. Fra venstre. Torbjørn Monsen, Sør-Varanger avis, Ailo Mikkelsen, konservator Grenselandmuseet, Odd Aune, håndverker Grenselandmuseet, Trond Johansen, håndverker Sør-Varanger, Tore Larsen, håndverker Grenselandmuseet, Andreas Kirschhefer, dendroøkolog, Sigbjørn Sildnes og Trude Sildnes, privat eier. Foto: Tove Kristiansen / Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.
En hel boreprøve er tatt. Foto: Tove Kristiansen/ Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

Bjørklund gård

Bjørklund gård: Gammelstua

Gammelstua på Bjørklund gård hører til nyryddingstida i Pasvik i  1870-årene.. Gården var opprinnelig eid av Jon Pedersen Fætten som kom fra Folldal i Nord-Østerdalen. Stabburet på gården ble satt opp 1880-årene, mens nystua kom i 1906 og fjøset først på 1930-tallet. Utenfor tunet som dannes av disse bygningene, finner vi stall, badstu, jordkjeller, to høysjåer og en vippebrønn. Bjørklund er en typisk norsk gård, med gårdsbygninger som var vanlig i Nord-Østerdalen. Både hus og tun har en form som følger norsk bygningstradisjon, men du kan også se innslag fra den kvenske kulturen. Gården var i bruk frem til 1960-årene. Gården er i dag en del av Varanger museum avd. Grenselandmuseet
Foto: Ailo Aleksander Mikkelsen/Grenselandmuseet.

 

Foto: Ailo Aleksander Mikkelsen/Grenselandmuseet.

 

Foto: Ailo Aleksander Mikkelsen/Grenselandmuseet.

 

Foto: Ailo Aleksander Mikkelsen/Grenselandmuseet.

 

Foto: Ailo Aleksander Mikkelsen/Grenselandmuseet.

 

Foto: Ailo Aleksander Mikkelsen/Grenselandmuseet.

 

Foto: Ailo Aleksander Mikkelsen/Grenselandmuseet.

Foto: Ailo Aleksander Mikkelsen/Grenselandmuseet.


Mer om Varanger museums arbeid med dendrokronologi:

Mer informasjon om gamle bygninger i Varanger! | Varanger museum

Årringsdatering i Øst-Finnmark | Varanger museum