Kven Connection var en utstilling og et toårig, bilateralt, gjestekunstprosjekt om minoriteten kvener/norskfinner.
Vadsø museum – Ruija kvenmuseum flyttet vinteren 2015/2016 inn i nye og større lokaler. I den forbindelse ønsker museet å heve det kunstneriske og faglige nivået på produksjon og formidling av kulturhistoriske og kunstneriske utstillinger. Det arbeides bevisst for at den nye arenaen blir forankret i lokalsamfunnet og kveners/norskfinners identitet.
I januar 2016 begynte vi et toårig gjesteutvekslingsprosjekt: «Kven Connection». Prosjektet var en samarbeidsproduksjon mellom Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Vadsø kunstforening og Taike i Rovaniemi. Det har i tillegg vært et samarbeid med flere institusjoner og organisasjoner i Nord-Norge og Nord-Finland. Fem norske og fem finske kunstnere ble valgt ut etter en artist call, til å lage kunst om kvenske/norskfinske temaer. De representerer alle forskjellige kunstretninger. Etter tur har to kunstnere, en fra Finland og en fra Norge, tilbragt en måned sammen i gjesteatelieret i Vadsø, der de ble kjent med den kvenske historien og kulturen. Kunstnerne engasjerte også lokalbefolkningen på en eller annen måte under gjesteperioden. Basert på gjesteoppholdene ble det kuratert en utstilling. Prosjektet har fått støtte fra Kulturrådet.
Mål for prosjektet
- Revitalisere kvensk/norskfinsk kultur gjennom kunst (visuell kunst, performance, skuespill, dans osv.).
- Stimulere til interesse for kvensk/norskfinsk kultur og tradisjoner gjennom innovativ samtidskunst.
- Initiere kvenskættete kunstnere til å skape kunst.
- Utvikle og heve nivået på den kvenske kunsten.
- Forsterke og bygge kulturell og språklig identitet blant kvener/norskfinner.
- Finne nye måter å diskutere kvenske/norskfinske tradisjoner i dagens sammenheng.
- Skape internasjonale arenaer for kunstnere.
- Knytte kontakter mellom finske og norske kunstnere, akademikere, kulturarbeidere osv.
- Lage en nyskapende utstilling i de nye lokalene til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.
Kunstnere fra Norge
- Maija Liisa Björklund
- Asle Lauvland Pettersen
- Georgia Munnik
- Marsil Andelov Al-Mahamid
- Sonja Siltala
Kunstnere fra Finland
- Meri Nikula
- Pirjo Nykänen
- Sanna Korteniemi
- Merja Briñón
- Katariina Angeria
«Rootcamp» i Rovaniemi
15.-16.septemeber 2016 ble det arrangert et oppstartsmøte i prosjektet med idepresentasjoner og studietur til Museum of local history og Regional museum of Lapland – Arktikum, Rovaniemi.
Utstilling i Vadsø
21.oktober 2017 ble utstillingen åpnet i Store Studio, Grensen 1, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Før åpningen ble det utført performancer i Vadsø bysentrum. Maija Liisa Björklund heiste sin variant av det kvenske/norskfinske flagget utenfor Scandic Vadsø. Deretter var flere av kunstnerne med på fellesperformancen «The red tread» hvor 3 røde tråder ble strukket fra Vadsøya, fra Finnmark Fylkeskommunens gjesteatelier og fra Vadsø ungdomsskole til museet og utstillingslokalene der.
Program
» KVEN CONNECTION»
Lørdag 21. oktober kl 14.00 – 18.00
Store studio, Grensen 1, 9800 Vadsø
Program for dagen:
14.00: Velkommen ved direktør for Varanger museum, Ole Martin Lislevand
Presentasjon av Kven Connection
Paneldebatt Samtidskunstens posisjon i minoritetskultur?
Forfriskninger og kunsthappenings
16.00: Utstillingsåpning av prof. em Einar Niemi
Paneldebatt i forbindelse med åpningen, Samtidskunstens posisjon i minoritetskultur?
Moderator:
Anastasia Patsey er fra St. Petersburg i Russland. Patsey har sin kunstutdannelsen fra Russland, Tyskland og USA. Hun er en prisbelønnet kurator som har til tross for sin unge alder deltatt i flere internasjonale prosjekter. I de siste årene har hun kuratert flere nordnorske kunstprosjekter; et av dem er Kven Connection.
Paneldeltakere:
Asle Lauvland Pettersen fra Stokmarknes har sin kunstdannelse både fra Norge og England. Han er profesjonell instruktør, scenograf og kunstner. Han er engasjert i flere kunst- og videoprosjekter, blant annet Kven Connection.
Meri Nikula er født og oppvokst i Finland. Nikula har sin kunstutdannelse fra Japan, Nederland og Finland. Hun er musiker, komponist, lydkunstner og performerer. Hun er også en av kunstnere i prosjektet Kven Connection.
Katriina Pedersen er født og vokst opp i Vestre Jakobselv. Pedersen er en utdannet visuell antropolog fra Universitet i Tromsø. I flere år har hun arbeidet ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. I dag er hun ansatt som rådgiver ved Språkrådet.
Vemund Thoe er født på Vestvågøy i Lofoten. Han har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo (KhiO), og fra Central Saint Martins College of Art and Design, London. Thoe er billedkunstner og underviser på Kunstskolen i Karasjok, hvor han begynte i høst. Thoe har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på flere juryerte gruppeutstillinger, i hovedsak i Norge og i Russland. Thoe jobber med foto, maleri og video, og er medlem av Forbundet Frie Fotografer.
Utstilling i Rovaniemi
Se vår katalog