God påske!

God påske!

- med fotosamlingas bilder fra hyttelivet i Varanger!

Våren 2022 startet Vadsø historielag og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum en serie kafeer med formål “å fylle hull” i fotosamlingene ved museet. På «Fotokaféen» ble det vist bilder fra samlingen og invitert til å låne ut egne bilder til skanning og innsamling på museet. Vi har fokus på ulike tema, på fotografi fra flerkulturelle familier og på innsamling fra bygdene i Vadsø kommune.

Et av temaene har vært fritid, og på denne måten har vi fått inn mange bilder av hytteliv i Varanger.

 

Hytta Trollstua utenfor Andersby i Vadsø kommune, påsken 1939. Foto: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

 

Bygging av hytta Fredheim på Viinikkaslåtta. Foto: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

 

Mange har et sterkt og nært forhold til hytta, naturen og landskapet rundt. På hytta blir det samlet minner i ferier og fritid, med venner og familie. Ofte er hytteboka en kilde til å huske slike minner. Andre historiske gjenstander som har vært i familiens eie, som bærplukkere brukt på hemmelige bærsteder, bestemors slagstøvler, eller bestefars gamle rottefelleski, kan også være knyttet til sterke minner. 

–  Et sterkt minne jeg selv har fra hytta er bestefars sigaresker som nå befinner seg i verkstedsbua fylt med ymse innhold. Å åpne en sigareske og snuse på den markante tobakkslukta minner om bestefar, og jeg ser for meg hans blide åsyn, ruteskjorta og sixpencen, forteller Monica som er samlingsforvalter ved museet. 

 

Kaffe på hytta «Koia»til familien Olsen, 1950. Foto: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

 

Naturen ved hytta og erfaringer der, kan være med å utvikle hvilken natur du liker – åpne vidder, skog eller hav. Det du har vokst opp med er ofte best. Familien har gjerne sine faste tursteder, fiskeplasser og ikke minst multemyrer.

 

Aldrik Methi med skutt rype, på hytta i Vinikka på 1950-tallet. Foto: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

 

I Varanger hadde man utmarkslåtter som hørte til eiendommen eller gården. På utmarksslåtta ble det ofte bygget en liten hytte og/eller sauna. Mange hadde også mindre fiskehytter ved lakseelver. De største hytteområdene i dag er i Vestre Jakobselv og Tomaselv. I tillegg er det mange som har hytter i områdene i og ovenfor bygdene i kommunen som for eksempel Andersby, Komagvær, Skallelv, Golnes og Salttjern.

 

På hyttetur i «Klosteret»i Tomaselvdalen på 60-tallet. Foto: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

 

Med bilder av hyttelivet i Varanger ønsker vi dere: GOD PÅSKE!

 

Skigåing på Makkenes i Vadsø kommune i 1966. Foto: Elna Johanna Aronsen/Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

 

Vinikkahytta i 1951, med flagget vaiende og med ski og skiløpere utenfor. Foto: Firma Henry Hansen/T.K samling/Varanger museum avd Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

 

På hyttetur i «Klosteret» eid av Borghild Olsen. Tomaselvdalen i Vadsø kommune på 60-tallet. Foto: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

 

Kåre Jensen og Åge Methi foran Jubelhytta i Vadsø, ca. 1940. Foto: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

 

Folk på ski foran Jubelhytta i Tomaselv, Vadsø. Foto: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.