Varanger museum er i gang med et prosjekt om dendrokronologiske prøver på eldre bygg.
Disse prøvene av tømmer på eldre bygg, kan gi oss verdifull informasjon om bygningens alder, hvor tømmeret er ifra og om lokal byggetradisjon i eldre tid.
Museet har fått dendroøkologen Andreas Kirschhefer fra Tromsø til å gjennomføre de dendrokronologiske prøvene i samarbeid med museet, som også samtidig får kurs i hvordan dette gjøres. De første byggene som nå er tatt prøver av er museumsanleggene Tuomainengården og Esbensengården i Vadsø. Disse venter vi nå på analyse av.
Prøvene gjøres med spesialbor som kan bore ut en del av treet som viser årringer fra barken og inn, i tillegg gjøres det en nøyaktig dokumentasjon over hvor prøvene tas.
Prosjektet er i gang med tilskudd fra Troms og Finnmark fylkeskommune, som gjennom Riksantikvarens tildeling av tilskudd fra statsbudsjettet i 2021, fikk satt av midler som skal brukes til å ta dendrokronologiske prøver av eldre bygninger i Troms og Finnmark fylke.
På grunn av at mye av trehusbebyggelsen i Finnmark ble brent ned ved slutten av 2. verdenskrig er de få eldre bygningene, som vi særlig finner i Øst-Finnmark, av høy kulturminneverdi. Prosjektet skal vare til 2024 og vil dekke Sør-Varanger, Vardø og Vadsø kommune. Varanger museums tre avdelinger, i Sør-Varanger, Vadsø og Vardø, vil alle delta i prosjektet.
Mer om Varanger museums tidligere arbeid med dendrokronologi: