Snart er det 80 år siden andre verdenskrig endelig var over her i landet. Særlig rundt frigjøringsdagen 8. mai minnes vi krigens redsler og alle de som falt i kampen for et fritt Norge og et humant menneskesyn. De fem årene med krig satte sitt preg på hele Norge, og noen steder ble totalt forandret som en følge av krigens herjinger. I Finnmark var det særlig store ødeleggelser, både av de alliertes bombing og av tyske troppers nedbrenning på sin tilbaketrekning herfra.
I Vadsø ble ikke alt brent til grunnen på tyskernes tilbaketrekning, og selv om ødeleggelsene her var store, både av bombing og av branner, var det mange gamle bygg som stod igjen også etter krigen. Eksempler er museumsgårdene Tuomainengården, Esbensengården og Bietilægården, men Vadsø har mange flere førkrigsbygg som enda står.
Vadsø sentrum ser imidlertid helt annerledes ut nå enn det gjorde før krigen. Det skyldes i hovedsak ødeleggelsene etter det som blir kalt «Storbombinga» 23. august 1944. Da ble så og si hele sentrum rasert. De tyske soldatene brant også ned ikoniske bygg som Fylkesmannsgården (også kalt Amtmannsgården), kirka og folkeskolen før de forlot Vadsø i slutten av oktober 1944. Etter krigen ble sentrum av Vadsø bygget opp igjen på en ny måte.
På Vadsø museum – Ruija kvenmuseum har vi laget et kart med punkter og lenker til gamle foto av Vadsø sentrum. Med kartet kan du gå en tur i sentrum og studere bilder av hvordan akkurat den gata du står i, så ut før krigen. Det er også noen bilder av ødeleggelsene etter Storbombinga. Finn bildet som hører til punktet der du står og sammenlign utsikten i den retningen som er oppgitt.
Vi ønsker dere en god tur i sentrum og håper at det blir en tur for både å lære å kjenne Vadsøs gater før krigen, og for å reflektere over alt disse gatene har opplevd på den tiden som har gått fra bildene ble tatt og til i dag.
Kartet kan lastes ned og skrives ut i to ulike versjoner, i tillegg kan kartet her på siden brukes.
Ett kart har såkalte «Quick Response»-koder, eller QR-koder. QR-kodene lar seg scanne med et mobil- eller nettbrettkamera. For noen krever det en app som fungerer som scanner. Du kan laste ned en slik app gratis fra iStore eller Google Play. En scan av koden tar deg til et bilde. Vi anbefaler at du bruker et av kartene med internettlinker om du har internett tilgjengelig, for da vil du kunne zoome inn på bildene og se detaljene klarere.
Den andre versjonen av kartet har med kopi av bildene fra før krigen, slik at man også kan bruke kartet uten internettilkobling.
Du kan også bruke kartet her på nettsiden og linkene under bildet til hvert nummerert punkt:
- Amtmannsgården og kirka sett mot nordøst
- Røyklagt Tollbugate etter storbominga, sett mot sør
- Tollbugata etter storbombinga 23. august 1944, sett mot sør
- Havnegata mot vest
- Krysset mellom Tollbugata og havnegata, mot nord
- Theatergaten, sett mot nordøst
- Ut mot havna fra Tollbugata, mot vest
- Torget i Vadsø, mot sør
- Motebutikk i Tollbugata, mot øst
- Smug fra Tollbugata mot Kirkegata, mot øst
- Tollbugata sett mot nord
- Gamle kirkegata sett mot nord
- Krysset mellom gamle Kirkegata og Hvistendahlsgate mot nord
- Hvistendahlsgate sett mot øst
- Vadsø sentrum etter storbombinga, sett mot sør
- Hvistendahlsgate, sett mot vest
- Folkeskolen og kirkegården, sett mot nordøst
- Bombekrater i skolegården, 23. august 1944, mot vest
- Vadsø sentrum sett fra vestsiden av øya, mot nordøst
- Vadsø sentrum sett fra østsiden av øya, mot nordvest
Linkene går til bilder som eies av Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Finnmark fylkesbibliotek og Nasjonalbiblioteket.
Du kan søke etter og finne flere foto fra både før og etter krigen i samlingene til museet og Fylkesbiblioteket på Digitalt museum og i Nasjonalbibliotekets fotoarkiv.
Se bilder fra gjenreisningstiden i Vadsø
På Vadsø museum – Ruija kvenmuseum sine sider finner du også et eget album med bilder av gjennoppbygginga av Vadsø etter krigen: Gjenreisningsbilder fra Karl Hansen/Henry Hansen samlingen.
Vil du lese mer om krigen i Vadsø?
Nå kan du lese bøkene Krigsår i Vadsø og Den lille byen og krigen på nettet! Begge handler om hvordan andre verdenskrig var i Vadsø. De kan også lånes på biblioteket.
Grete Haagenrud har skrevet fem fine bøker med utgangspunkt i hennes egne opplevelser som liten jente i Vadsø under krigen. Sofie og Kathrine-bøkene kan du også lese på nett hos nasjonalbiblioteket, kjøpe på museet eller låne på biblioteket.
Ta gjerne kontakt med formidler Lisbeth R. Dragnes på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum om du har spørsmål eller kommentarer til kartet, på telefon 407 04 502, e-post lisbeth.dragnes@varangermuseum.no, eller via kontaktskjemaet under.
_____________________________________________________________________________________
Tilbakemeldingsskjema nettressurser Vadsø museum-Ruija kvenmuseum
Bruk dette skjemaet for å gi tilbakemelding på denne siden til formidler Lisbeth R. Dragnes på Vadsø museum-Ruija kvenmuseum, eller ta kontakt på epost lisbeth.dragnes@varangermuseum.no eller telefon 407 04 502.