Museumskalender

m t o t f l s
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Nyheter fra Vadsø museum:

Ledig utstillingslokale

Sommeren 2014 har museet ledig utstillingslokale på Kjeldsenbruket på Ekkerøya i Vadsø kommune.

Les mer

Historiske bilder

Velkommen til historisk fotokveld med forteller Otto Vikki på Esbensengården!
Tirsdag 25. februar kl. 19.00.

På programmet står bildevisning, fortellinger, info om Digitalt museum og innsamling. Pause med salg av kaffe og vafler.

Les mer

Øyeblikk: Digitalisering

Digitaliseringsarbeid ved Vadsø museum. Her har vi et album fra 1877. Foto:Vadsø museum

Fotobevaring og digitaliseringsarbeid ved Vadsø museum pågår stadig. Her vi vil vise hva som gjøres med et fotografi eller i dette tilfelle et fotografialbum fra 1877 når det kommer til museet.

Les mer

Solkafé på Tuomainengården

Torsdag 23. januar kl. 11.00-13.00 feirer vi at sola er tilbake!

Kom å kjøp ferske solboller rett fra bakerovnen,
kaffe og varm kakao.

Husk å ta med kontanter.

Russisk jul/nyttårskafe

С Рождеством/ Russisk jul- og nyttårskafè på Esbensengården!
Lørdag 11. januar kl 12.00- 15.00 blir det russisk jul- og nyttårskafe på Esbensengården.
Selv om det egentlig er 7. januar som er den offisielle dagen, markerer vi høytiden med kafe på lørdagen. Det blir salg av kaffe og te og russiskinspirerte kaker. Musikkinnslag fra kulturskolen. Fader Frost hadde dessverre ikke anledning til å komme, men har satt igjen noen overraskelser til barna!

Vi ønsker alle hjertelig velkommen!

Julekafè i Esbensengården

Museet inviterer til hyggelig julekafé på Esbensengården med underholdning både for voksne og barn, lørdag 14. desember kl 12.00 - 15.00.

Les mer

Fredag 6. desember er det Finlands selvstendigh...

Finlands selvstendighetsdag - fredag 6. desember!
Foredrag: Rolf Inge Larsen ”Religion og fiendebilder”

Mandag 11.november kl 19.00 kommer forskeren Rolf Inge Larsen til Vadsø, Esenbensengården og presenterer
sin doktoravhandling. Arrangement er et samarbeid mellom Ruija Kvenmuseum/Vadsø museum og Nord-Varanger Kvenforening/Varenkin Kväänisura.

Les mer

Vadsøvotten - Ny frist 15. november!

Liker du å strikke? Går du med en designerspire i magen? Har du lyst til at Vadsø skal få sin egen vott som vi kan være stolte av, og som unge og gamle som liker å strikke kan få bryne seg på? Nå er tiden inne: Bli med på strikkekonkurransen "Vadsøvotten"!

Les mer

Foredragskveld om Terje Wold

Esbensengården tirsdag 5. november kl 19.00. Vidar Eng presenterer sin biografi: "Terje Wold - en terrier fra nord."

Les mer

Nød lærer naken kvinne å spinne

Onsdag 6. november kl 19.00 - 21.00 inviterer vi til ny strikkekafé på museet. Kvelden er viet karding og spinning av ull. Kom og opplev den hyggelige stemninga i Esbensengårdens stuer, med eller uten medbragt håndarbeid! Det blir kafé med salg av kaffe og bakverk. Velkommen!

(Foto: The National Library of Wales)

Kulturminnedagen i Vadsø

Utstilling, kafé og foredrag onsdag 11. september kl. 19.00-21.00. Sted: Utstillingen “Luftskip og båter” ved Hurtigrutekaia.

Tema for årets kulturminnedager er “Historiens kvinner og menn – deltakelse, fellesskap og handling.” Denne kvelden fokuserer vi på mennesker som gjennom bragder har satt spor etter seg i historien; nasjonale helter så vel som de lokale hverdagsheltene, heltene på havet.

Les mer

Høstens første strikkekafé

Med mørkere kvelder er det på tide å tenne lys og ta fram strikketøyet igjen! Vi ønsker alle velkommen til høstens første strikkekafé i Esbensengårdens stuer: Tirsdag 10. september kl. 19.00-21.00. Som et avspark til Vadsøvottkonkurransen er kveldens tema vottestrikk med samiske og lokale mønstre, og vi har en spesiell gjest: Laura Ricketts fra Rochester, Indiana, USA.

Les mer

Nye åpningstider

Vi takker de sommeransatte og besøkende på museumsanleggene våre for en flott sommersesong, og minner om våre ordinære åpningstider som trer i kraft fra i dag:

Esbensengården og Tuomainengården kl. 10.00-15.00 (inngang på Esbensengården, Hvistendalsgate 31).

Utstillingen "Luftskip og båter" ved hurtigrutekaia kan fortsatt besøkes daglig mellom kl. 07.30-08.00 ut august.

Søndagsåpen utstilling og kafé

Søndag 18. august kl. 12.00-14.00 blir det igjen kafé og åpen utstilling i Bietilægården.

Utstillinga "Snedig!" viser lokale eksempler på gjenbruk og smarte løsninger, fra museets mangfoldige samlinger. I notbua på Bietilækaia serveres det kaffe og nystekte vafler. Velkommen!

Hør om Tuomainengården og kvenene på P2's radiodokumentar i serien "Hør Museum"


Programmet er tatt opp i Tuomainengården og Bietilægården. Deltagere i programmet er museets direktør Sigrid Skarstein, professor Einar Niemi, fra Nord-Varanger kvenforening Jens Pedersen. Her kan du høre radiosendingen i P2 fra 20/7-2013;

Hør sendingen her:

 

Kunstutstillingen på Kjeldsen: Siste bilde på plass!

Nå kan du endelig se hele kunstutstillingen på Kjeldsenbruket.

Les mer

Utstillingsåpning på Kjeldsenbruket, Ekkerøy

Søndag 23.juni, på selveste solsnudagen, åpnet utstillingen "NORTH SOLITARY 70°61'94''N, 29°90'63''E – Mad Johnsen was here" på Kjeldsenbruket på Ekkerøy.Fotografiene er laget av den finske kunstneren Kaisu Häkkänen ved hjelp av sollyset og lyssensitivt papir. Häkkanen hadde selv laget hullkameraer av papp, med en knappenålsåpning i front for å slippe lyset inn og å lage bildet. Bildene ble til under et opphold i Gjesteatelieret "Lyset i Varanger" i fjor sommer.

Les mer

Sommeråpen kafé og utstilling på Bietilæanlegget

I løpet av sommeren vil vi ha dager med åpen kafé og utstilling på Bietilægården, Havnegt. 83 i Vadsø. Det blir nystekte vafler i notbua på Bietilækaia og utstillinga ”Snedig!” kan sees på Bietilægården.

Søndag 7. juli kl. 12.00-14.00, fredag 9. august kl. 12.00-15.00 (under Varangerfestivalen), og søndag 18. august kl. 12.00-14.00. Velkommen!

Åpen dag på museet

Som en del av barne- og ungdomskulturfestivalen UngFest 2013 blir det åpen dag på museet lørdag 1. juni kl. 11.00-13.00.

Utforsk Esbensengården og Tuomainengården, hvor kulturskolens elever fyller gårdene med kunst og musikk. Det blir også aktiviteter som smiing, og du kan lære å spille kantele. Gratis inngang.

Velkommen til både store og små!

Lansering på Kooperativet kulturscene

Lørdag 1. juni kl. 14.00 lanserer vi museumsheftet "Elämää Ruijassa—Livet i Ruija" på Kooperativet kulturscene i Vadsø. Livet i Ruija vises gjennom ulike kapitler med tema som fiske, jordbruk, badstu, bo på fjellet, klær med mer. Heftet er tospråklig på norsk og kvensk med ordliste.

Les mer

Museet jakter på Vadsøvotten

Alle har hørt om Selbuvotten, men finnes det en egen Vadsøvott? Museet er interessert i gamle lokale strikkemønstre!

Les mer

Museet etterlyser bilder

Har du bilder fra slåttearbeid, torvtaking, bærplukking, jakt eller fiske?
I forbindelse med utgivelse av et hefte om livet i Ruija søker vi bilder fra hele Vadsø kommune.

Les mer

Vil du lære mer om Tuomainengårdens historie?

Varanger museum har deltatt i et forskningsprosjekt om norske museumsgårder, Norgesgårdprosjektet, med to unike representanter: Tuomainengården i Vadsø og Bjørklund gård i Pasvik. Tirsdag 16. april kl. 18.00 inviterer vi til foredragskveld, der du får lære mer om gårdenes historie.

Les mer

Fra visdomsord til aggressivt korsstingsbroderi

Tirsdag 9. april inviterer vi til vinterens siste strikkekafé på Esbensengården kl. 19.00 - 21.00. Temaet denne gangen er hjemlig pryd: Fra visdomsord til aggressivt korsstingsbroderi!

Les mer

Glade vinnere av Mini-Kløkt

For klasse 6C ved Sentrum skole ble skoledagen sist torsdag avsluttet med sjokoladekake og brus i Esbensengården. Monica, Ibrahim og Sara ble kåret til vinnere av konkurransen Mini-Kløkt, med sin fabelaktige penneholder av varierte gjenbruksmaterialer.

Les mer

Kløkt-konkurransen: En vinner er kåret!

Under Kløkt-utstillingen viste vi fram en modifisert sauesaks med bøyde knivblad, og vi spurte publikum: Hva er dette? Hva ble den brukt til? Vi fikk inn 40 svar, en mengde gode forslag, men kun én person gav det riktige svaret. Det var derfor ingen vanskelig jobb å kåre vinneren.

Les mer

Jubileumsfeiring på Vadsø bibliotek

Museet, Finnmarksbiblioteket og Vadsø bibliotek inviterer til feiring av 100-årsjubileet for kvinners stemmerett på Vadsø bibliotek, onsdag 13. mars kl. 19.00. Det blir åpning av ny utstilling, foredrag om kvinnepionéren Fredrikke Marie Qvam, og feiring med kaffe og stemmerettskake.

Les mer

Vellykket kvinnedagsarrangement

Fredag 8. mars markerte vi kvinnedagen på museet, med kafé, lansering av jubileumshefte og interessante innlegg fra foredragsholderne Ingjerd Tjelle og Sigrid Skarstein. Det ble et trivelig arrangement i Esbensengårdens stuer.

Les mer

8. mars-kafé på Esbensengården

På kvinnedagen feirer vi 100-årsjubileet for kvinners stemmerett med kafé på Esbensengården kl. 18.00-20.00.

Les mer

Kveldsåpen utstilling på Bietilægården


Sjetteklassinger på Kløkt-utstilling

Mandag og tirsdag denne uka besøkte nesten 80 sjetteklassinger fra Sentrum skole utstillinga Kløkt. Der snakket vi om gjenbruk og bærekraftig ressursbruk, og studerte mange artige og smarte løsninger fra nord.

Les mer

Strikkekafe og åpen utstilling i Bietilægården

Denne gangen inviterer museet til strikkekafe i Bietilægården, Havnegata 83, tirsdag 19. februar kl. 19.00-21.00. Det blir samtidig mulighet til å se vandreutstillinga Kløkt.

Les mer

Finskelever feiret fastelavn

Finskelevene på mellomtrinnet og ungdomstrinnet i Vadsø kommune har feiret fastelavn med bollebaking, sauna og morsomme aktiviteter i Tuomainengården.

Les mer

Miniseminar om Kolanordmenn

Fredag 8. februar kl. 19.00 inviterer vi til foredragskveld og bokpresentasjoner med Morten Jentoft og Ane Ringheim Eriksen i Esbensengården.

Les mer

Utstillingsåpning: Kløkt

Utstillingsåpning og kafe


Søndag 3. februar kl. 12.00-14.00
Bietilægården, Havnegata 83.

Hva er kløkt? Med en god dose oppfinnsomhet, kreativitet, skaperkraft og kunnskap har folk i nord lang tradisjon for å finne praktiske løsninger i hverdagen, og lage dem selv med de materialer man har for hånden.

Les mer

Årets første strikkekafé

Vi ønsker velkommen til årets første strikkekafé på museet:
tirsdag 22. januar kl 19.00 på Esbensengården.
Temaet denne kvelden blir lokale strikkemønstre. Vi leter etter gamle mønstre; finnes det en egen Vadsøvott? Ta gjerne med gamle mønstre eller votter hvis du har. Salg av kaffe og kaker.
Velkommen!

Soldagskafé i Tuomainengården

Fredag 18. januar kl. 10.30-13.00 hilser vi sola velkommen tilbake. Det blir kafé med salg av ferske solboller rett fra bakerovnen, kaffe og varm kakao.
Velkommen!
NB: Vi har dessverre ikke kortterminal.

Russisk julefeiring på Esbensengården søndag 6. januar kl. 18.00

С Рождеством! Vi feirer dagen med russisk kakebord og musikk. Velkommen til Vadsø museum!

Les mer

Årets julegaveide?

Vi selger vadsødagboka på museet. Her kan du lese om livet i Vadsø gjennom et helt år, skrevet av folk som bor og besøker Vadsø. Her er noen smakebiter fra Vadsødagboka i desember:

Les mer

Koselig julekafé

Til tross for kald desembervind var det mange besøkende som fant veien til vår tradisjonsrike julekafé i Esbensengården, lørdag 15. desember 2012. Flinke musikere stilte velvillig opp, og med allsang til de gode gamle julesangene var julestemningen sikret.

Les mer

Julekafé på Esbensengården

Vil minne om at vi dessverre ikke kan ta betaling med bankkort, kun kontanter.

Barnas juleverksted

Her på Vadsø museum går vi den søte juletid i møte sammen med 5-åringene fra barnehagene i kommunen. Forberedelsene til jula er godt i gang; fra bakeriet i Tuomainengården dufter det pepperkaker dagen lang, og det klippes, limes og flettes julekurver på løpende bånd.

Les mer

Bakekafé i Tuomainengården

I forbindelse med kulturdagene i Vadsø inviterer vi til kafé i Tuomainengården, fredag 30. november kl 12.00-14.00. Kom og smak på fersk bakst rett fra bakerovnen, i stemningsfulle omgivelser i bakeriet på gården.
Velkommen!

Lansering av badstuheftet "God damp"

Torsdag 29. november kl. 19.00 inviterer vi til lansering av badstuheftet ”God damp” i Esbensengården. I tillegg blir det foredrag av Tor Anders Aune: ”Badstutradisjoner, kun i Varanger?”

Les mer

Hyggelig strikkekafé i Esbensengården

Mange store og små møtte opp på strikkekaféen vi arrangerte den 13. november. Kveldens tema var "Stol på kunsten".

Les mer
Idium Portalserver 3.0idium Webpublisering